SOBRE NOSALTRES

HISTÒRIA DE L’ENTITAT

L’any 1999, el Joan, el Bartomeu, el Màrius, el Valentí i el David, amics i aficionats a les antiguitats i a les motos clàssiques, tips d’anar a fires de recanvis i trobades de motos clàssiques van decidir fer una fira a casa nostra, L’Espunyola, i així poder trobar recanvis i peces per les motos que volíem restaurar.

A part que, d’aquesta manera també era una manera de conèixer altra gent del món de les antiguitats i ens donessin idees i ajut per restaurar motos clàssiques.​

El primer diumenge d’agost de 1999 ens vam arreplegar al local social de l’Espunyola, tots nosaltres i quatre amics d’altres llocs per donar-nos suport en el començament de la fira. Vam fer mercat i una exposició amb vehicles antics que ens van deixar altres companys. I gràcies al Màrius i les seves coneixences, ja que era un gran organitzador de Trials de Bicicletes i també com a mecànic de Ricard Coma, pare del Marc Coma, i tenia molts contactes vam aconseguir fer una exposició de motos clàssiques que cada any hem anat conservant gràcies a la seva inestimable ajuda.​

El següent any encara engrescats pel Màrius i perquè estàvem animats, ja que l’any abans havia funcionat molt bé. Vam continuar l’exposició i el mercat de recanvis amb unes quantes parades més. Hi vam afegir la trobada de motos, vaja un petit grup d’amics i uns quants més, i vam anar a Montclar després d’haver esmorzat.

Aquest any també van començar a col.laborar els veïns del poble fent figures amb palla, com a principal instigador d’aquesta nova idea el Josep Caballol, el Codina.

Aquí ja van començar a vindre alguns cotxes clàssics a la trobada.​
Com es pot veure, a partir d’aquest any també vam començar a fer ninots de palla. L’anterior vam posar una moto a sobre de la palla per donar la benvinguda juntament amb la pancarta i alguns pagesos del poble ens van ajudar a fer el figures molt maques, ja que és popular a les fires de França.

Durant 10 anys hem estat fent aquestes figures, aquí us en presentem algunes.

FIRA I MERCAT

Durant aquests anys hem anat engrandint el mercat i de no tenir pràcticament cap parada, només les nostres coses en aquests moments podem trobar al voltant del centenar de parades de recanvis i antiguitats.

TROBADA DE MOTOS I CLÀSSIQUES

Tal com hem dit abans, la trobada de motos es fa des del segon any. Totes les motos que participen són anteriors a l’any 1975 i cada any es fa un recorregut diferent per la comarca i voltants. Se surt després d’esmorzar i es torna al voltant del migdia on les motos queden exposades.
Fa uns anys també participen cotxes clàssics. I cada cop la trobada es fa més gran…

TRACTORS

Els anys setanta al nostre municipi ja es feia una mostra d’habilitats amb tractors i concursos de força el dia de la Festa Major. Els tractors en aquells moments eren moderns però ara que fem la fira mercat de l’Espunyola ja són uns clàssics.

Aquestes habilitats consistien en una molt bona conducció com portar un ou sobre el capó del tractor o dins d’un plat i altres portant una galleda d’aigua mentre es feien maniobres d’anar endavant i endarrere i que fes el millor temps i ho fes millor. A l’Espunyola ja en teníem de molts bons, ja que es competia entre Avià, Montmajor, la Valldan i Casserres. Però normalment els millors eren el Josep Caballol i  Josep Altarriba de l’Espunyola i d’Avià els germans Coma i de la Valldan uns dels millors era el Bonet.

Des de l’inici de la fira de l’Espunyola, els tractors sempre han estat presents amb més o menys quantitat, per vendre o exposar.

Des de l’any 2009  amb la col·laboració dels Amics del tractor d’Època del Bages vam voler reviure les aventures dels anys setanta però d’una manera diferent, ja que ara aquells tractors ja són clàssics.

Actualment, fem una exposició de tractors clàssics, en la darrera fira ja van ser una trentena, que deixem exposats des del dissabte a la tarda fins diumenge al migdia. On podem trobar des de tractors amb rodes de ferro dels anys vint fins al que podríem anomenar actuals i que encara treballen o com mínim feien la mostra d’habilitats dels anys setanta.

I també una demostració de treballs del camp d’època, Ja que tenim la sort de disposar de recol·lectora i com que la fira es fa el primer diumenge d’agost, els pagesos del poble ens deixen un camp per recollir i així podem ensenyar diferents maneres de recollir la collita del blat, amb la màquina de batre, recol·lectora, segar amb garbelladora i fer garbes i cavallons. Com vam poder veure aquests anys. Això ho fem el dissabte a la tarda i el diumenge al matí.

Però també hi podem trobar alguns tractors que llauren i altres que fan demostracions de força entre els tractors d’abans i els nous.